Officials

Scheidsrechters

Scheidsrechter zijn is leuk, moet leuk blijven en zelfs nog leuker worden! Lijkt het jou mooi om volleybalwedstrijden te leiden? Dan hebben wij diverse opleidingen op verschillende niveaus in de aanbieding. Via Volleybalmasterz.nl kun je in je eigen tempo, makkelijk en gratis je spelregelbewijs halen. De overige opleidingen zijn dusdanig opgezet dat ze dichtbij huis worden georganiseerd. Een beginnend scheidsrechter kan zelfs de opleiding bij zijn eigen vereniging volgen.

Afhankelijk van je afgeronde scheidsrechtersopleiding ontvang je van de Nevobo een scheidsrechterscode die bepaalt welk niveau wedstrijden je mag fluiten:

Nationale scheidsrechters
VS4-TOP    Eredivisie en Topdivisie
VS4            1e Divisie & 2e Divisie

Regioscheidsrechters
VS3            3e divisie en lager

Verenigingsscheidsrechters (fluiten thuiswedstrijden)
VS2            1e klasse en lager (afgeronde VS-2 opleiding)
VS2J          3e klasse en lager (jeugd)
VBM           3e klasse en lager (incl. jeugd) d.m.v. digitale toets

Wil je zelf scheidsrechter worden? Dat kan, volg de instructies en maak de toets op Volleybalmasterz.nl en wees een scheidsrechter t/m 3e klasse.

Zijn jouw ambities groter en wil je 1e klasse of Topdivisie fluiten als Nationale scheidsrechter?
Kijk voor meer informatie op https://www.nevobo.nl/official/opleiding-en-bijscholing/opleiding-tot-official/ of neem contact op met de scheidsrechter-secretaris, scheidsrechters@bevok.nl.

Tellers

Als teller ben je verantwoordelijk voor het Digitale Wedstrijd Formulier (DWF).
Tijdens de wedstrijd dienen er een aantal gegevens genoteerd te worden om na de wedstrijd het DWF juist in te kunnen voeren:

  • De rugnummers van de spelers die gespeeld hebben
  • De setstanden
  • De toegekende straffen (bestraffingen als bijvoorbeeld gele en/of rode kaarten)
  • Extra opmerkingen

Bovenstaand is van toepassing voor de wedstrijden t/m 1e klasse.
Het regionale formulier geeft een makkelijk overzicht?
Het invullen van dit formulier kan gecombineerd worden met het bedienen van het scorebord.

Voor alle wedstrijden vanaf promotieklasse moet het nationale wedstrijdformulier worden gebruikt. Dit formulier heeft een A3-formaat en hierop moet aanzienlijk meer informatie worden ingevuld dan op het regionale formulier. Er zal dan ook altijd een aparte teller aanwezig moeten zijn om het scorebord te bedienen.

Assistent-tellers

Als assistent-teller bedien je het scorebord waarop de setstand wordt bijgehouden. Hoewel dit een vrij eenvoudige taak is, is het wel één van de belangrijkste rondom het veld! Het is dus zaak om toch geconcentreerd te blijven tijdens de wedstrijd en goed te kijken naar de 1e scheidsrechter, welke beslissingen hij/zij neemt, en welk team het punt krijgt toegewezen.

De meeste scoreborden hebben naast de grote cijfers waarmee de stand wordt aangegeven, ook nog kleine cijfers. Met deze cijfers wordt tijdens de set het aantal aangevraagde time-outs per team aangegeven. Zo kan de (2e) scheidsrechter in één oogopslag zien of een team nog recht heeft op een time-out deze set.
Aan het begin van de set worden dus alle cijfers van het scorebord op 0 gezet. 

Lijnrechters

Lijnrechters zijn alleen nodig bij nationale wedstrijden en in de regiodivisie, bij Bevok geldt dit dus voor geen enkele wedstrijd.
Wil je hier toch meer informatie over? Dat kan, kijk dan op Informatiefolder Lijnrechtersopleiding nationaal.pdf